Kinderboekenweek 2023 – Thema: Bij mij thuis!

Ook dit jaar vieren we in oktober weer de Kinderboekenweek! Tijdens deze ‘week’ is het tien dagen lang feest in het teken van het kinderboek. Door het hele land zijn activiteiten, o.a. op scholen, bij bibliotheken en in boekhandels.

Inhoudsopgave

Speel het nu af:
Bij mij thuis De Kinderboekenweek 2023
Image from Pixabay.com

Thema: Bij mij thuis!

De Kinderboekenweek 2023 duurt van 4 t/m 15 oktober, en het thema is: “Bij mij thuis.Bij mij thuis is een plek waar we elke avond een verhaaltje voor het slapengaan lezen. Bij mij thuis: Kijken wij samen films. Bij mij thuis vieren we het Suikerfeest. Bij mij thuis is vrijdag Snackdag. Bij mij thuis komen er elke dag kindjes met elkaar spelen.

Hoe is het bij jou thuis? Wat maakt jouw huis tot een thuis? Voor iedereen is thuis anders. Het thema nodigt ons uit om te praten over onze eigen thuisplek. Deze Kinderboekenweek draait om ‘thuis’ in al zijn verscheidenheid. We gaan op ontdekkingstocht naar verschillen en overeenkomsten, leren over verschillende culturen en tradities, en ontdekken allerlei soorten gezinnen en diversiteit.

Kinderboekenweek 2023
Image from Gastouder-rachel.nl
Kinderboekenweekgeschenk & lied 2023

Sanne Rooseboom schrijft dit jaar het Kinderboekenweekgeschenk Ravi en de laatste magie. Ze is bekend van de populaire serie boeken ‘Ministerie van Oplossingen’

Het Prentenboek van de Kinderboekenweek wordt gemaakt door Yvonne Jagtenberg. In 2006 won ze voor haar boek Balotje en het paard de literatuurprijs Vlag en Wimpel.

Ook dit jaar heeft kinderen voor kinderen weer een gepast kinderboekenweek lied “bij mij thuis

Click here to display content from YouTube

Tekst: Iven Cudogham
Muziek: Willem Laseroms & Jermain van der Bogt

Hier bij mij thuis
Bij mij thuis is het een dolle boel, vriendjes komen spelen
Het maakt bij ons niet uit, we zijn al met zovelen
Zie m’n vader denken: daar gaat m’n rust
Maakt mij het uit tis gezellig dus
En als je mag eet jij dan met ons mee? (eet je mee)


Vandaag eten we roti kip,
Liever vega? Dat is zo gefixt
M’n moeder maakt het zo wel even klaar! (oooh)


Hier bij mij thuis, valt er zoveel te beleven
Hier bij mij thuis, zelfs de buren blijven eten
De slingers blijven hangen en de kerstboom die blijft staan
Bouwen wij een feestje heel het jaar
Wij zijn er voor elkaar
Na na na na na (oooh) Hier bij mij thuis
Na na na na na (oooh)


Bij mij thuis, daar rolt m’n broertje door,
want hij kan zelf niet lopen
Maar met 1 druk op de knop,
gaan deuren voor hem open
Ja hij pakt de lift, is dat niet cool?
Hij trekt een wheelie met z’n stoel
Hij heeft het me geleerd, rol met ’m mee (met ’m mee)


In de stad of op het platteland
Van Limburg tot op Ameland
Ja waar je huis ook staat
Doe met ons mee! (oooh)


Hier bij mij thuis, valt er zoveel te beleven
Hier bij mij thuis, zelfs de buren blijven eten
De slingers blijven hangen en de kerstboom die blijft staan
Bouwen wij een feestje heel het jaar
Wij zijn er voor elkaar
Na na na na na (oooh)
Hier bij mij thuis
Na na na na na (oooh)


Ik heb twee papa’s om me heen, het is altijd dubbel feest
En ik heb alle ruimte, want mijn moeder woont alleen
Hey woon je klein of woon je groot (heey)
In een villa of op een boot (heey)
In de stad, een dorp of boerderij!


Doe je mee bouw een feestje thuis (heey)
Iedereen bouw een feestje thuis (hooo)
Doe je mee bouw een feestje thuis(heey)
Iedereen bouw een feestje thuis (oooh)


Hier bij mij thuis, valt er zoveel te beleven
Hier bij mij thuis, zelfs de buren blijven eten
De slingers blijven hangen en de kerstboom die blijft staan Bouwen wij een feestje heel het jaar
Wij zijn er voor elkaar.


Na na na na na (oooh)
Hier bij mij thuis
Na na na na na (oooh)
Hier bij mij thuis
Na na na na na (iedereen bouw een feestje thuis)
Hier bij mij thuis
Na na na na na (iedereen bouw een feestje thuis)


Doe je mee bouw een feestje thuis (heeey)
Iedereen bouw een feestje thuis (hooo)
Doe je mee bouw een feestje thuis (heey)
Iedereen bouw een feestje thuis

Ravi en de laatste magie is het Kinderboekenweekgeschenk van 2023!

Waar gaat het boek over?

Ravi en de laatste magie:

In de flat waar Ravi (11) pas is komen wonen met haar moeder en broertje, gebeurt iets ongelooflijk spannends: een gasfornuis ontploft en iedereen moet halsoverkop vertrekken! Maar Ravi heeft er geen enkel probleem mee, want ze vindt die flat vreselijk saai. Gelukkig heeft de gemeente een rolstoelvriendelijke plek voor hen gevonden in een bejaardentehuis. Maar hier is niets gewoon, want het blijken gepensioneerde tovenaars te zijn!

Dit betoverende tehuis zit vol verrassingen: kikkers die kunnen praten, geheime kamers vol magische geheimen en zelfs goudklompjes verstopt in de tuin. Maar met de komst van Ravi en haar familie gaat er iets helemaal fout. De gemeenste, krachtigste tovenaar ter wereld, die ook nog eens stokoud is, dreigt de hele stad te veranderen in een afschuwelijk slagveld met ziektes en ratten.

Nu staat Ravi voor een enorme uitdaging: ze moet hem stoppen en de stad redden! Gaat het haar lukken? En zal ze ooit weer ergens vinden waar ze zich écht thuis voelt? Een spannend avontuur staat op het punt te beginnen!

Illustraties in het Kinderboekenweekgeschenk zijn van Sophie Pluim